amblem

BİRLEŞİK METAL-İŞ 

 

Sosyal sorumluluk temel ilkelerine uyulmadığı...
sendikal tercihlere müdahale edildiği...
istifaya zorlanmaları... işten atılmakla tehdit edilmeleri....

IMF (Uluslararası Metalişçileri Federasyonu) Genel Sekreteri Jyrki Raina'nın
BOSCH Almanya yönetim Kurulu Üyesi Christoph Kübel'e yazdığı mektup:

Türkiye’deki Bosch

Değerli Bay Kübel,
Bosch yönetiminin katı bir biçimde “Bosch’ta sosyal sorumluluk temel ilkelerine” olan bağlılığına özellikle vurgu yaptığını cevabınız için teşekkürler. Bu konuda bir şüphemiz yok.
Buna rağmen –ki başka işletmelerde de bunu görmekteyiz- bu temel ilkelere her zaman işletmelerin tüm hiyerarşik kademelerinde uyulmadığını gördük.
Yazdığınız mailde bizden durumu tasvir etmemizi ve somutlaştırmamızı rica etmişsiniz. Bunu bu yazımızla yapmak istiyoruz.
Elimizde çalışma arkadaşlarımızın mektupları ki bunların içinde sürekli olarak yinelenen durumlar söz konusu.

Birkaç örnek sunacak olursak:
Bosch (BU4) 18.04.2012 tarihinde saat 16.00- 16.30 arasında üretim durdurulmuş, Türk Metal Sendikasından Pevrul Kavlak’ın çalışma arkadaşlarımıza bir konuşma yapmasına olanak sağlanmış.


19.04.2012 Bosch Rexroth‘ta bir toplantı gerçekleştirilmiş ve burada Yasin Akdere ve Tufan Uzaslan burada şöyle bir açıklama yapmışlar: “Eğer siz Türk Metal’i istemiyorsanız biz de Birleşik Metal’i istemiyoruz, biz Almanya’yı aradık ve şirket yönetimini bu konu üzerine bilgilendirdik, fikrimiz iyi bir fikir olarak değerlendirildi”.

21.04.2012 tarihinde yönetici Mustafa Bayraktar çalışanları şahsi arabasıyla Tophane’de Birleşik Metal Sendikası’ndan istifa etmeleri için bir notere götürmüş.

Bir başka mektupta da yine Bosch Rexroth’taki toplantıya değinilmiş; Yasin Akdere’nin çalışanları Birleşik Metal’den istifa etmelerini söylediği (buradaki “söylemek” kelimesi Almancada emir kipine karşılık gelen bir kelime) Tufan Uzaslan’ın da Bay Hannen ile görüştüğünü ve kendisinin Bosch Rexroth’ta sendikasız olunması konusunda anlaştıklarını, hemfikir olduklarını ifade ettiğini değinmişler.

Bosch BU4‘te yönetici Mustafa Bulut üretimi durdurmuş ve Türk Metal temsilcileri ile Birleşik Metal’den istifa edilmesi konusunda bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmada istifa edilmemesi durumunda işten çıkarılmalarla tehdit edildiğine dair beyanlar da var.

Elimizde başka yöneticilerin isimleri de var (bunlar 8 kişiler) bu kişiler ile ilgili de aynı şekilde eğer Birleşik Metal’e üye olur ya da üye olmaya devam ederlerse, işten çıkarma ile ilgili çalışanları tehdit ettiklerine dair mektuplar var.

16.04.2012 BU4 binasında kimlikler toplanmış fotokopileri çekilmiş ve böylece noter huzurunda sendika değişimi gerçekleştirilmiş.

Bunlar ismen imzalanmış birçok mektuptan yalnızca birkaçıdır. Bu kişilerin doğrundan kendi yöneticilerine başvurmamaları bizim için çok anlaşılır bir şey, onca olaydan sonra ve diğer çalışma arkadaşlarının başına gelenlerden sonra (örneğin Bay Tannert’in çalışanları tek tek odasına çağırması gibi )

Size ilk yazdığımız mektupta da vurguladığımız gibi bu yazılanlar ve ifadeler ile kendi kişisel gözlemlerim, aynı şekilde IG Metal temsilcileri Bay Mund ve çalışma arkadaşımız Bay Lense’nin de gözlemleri örtüşmektedir.

Sizin İş Konseyinizin elinde de benzer kanıtlar ve belgeler mevcut.
Bu yüksek sayıdaki somut şikâyetler (yazılı ve sözlü) daha fazla görmezden gelinmemeli ve mevcut durumun çözülmesi konusunda da sizi somut çözüm önerileri sunmanız konusunda, bu suçlamaları takip etmek ve çözmek için bir şeyler yapmaya davet ediyorum.

Bir genel durum değerlendirmesi ve genel bir fikir alışverişi böylesi bir durumda inanıyorum ki yeterli olmayacaktır. Başka işletmelerde beraberce sorunlu işletmelere giderek çözüm sağlama konusunda başarılar sağladık. Bu yüzden teklifimizi yinelemek istiyoruz; Personel Departmanı ve İş Konseyi’nden kişilerle Türkiye’ye gidip bu somut suçlamaları yapan çalışanlar ile görüşelim ve Bosch’un Türkiye’de de “sosyal sorumluluk temel ilkelerine” kesin bağlılığı konusunda kimsenin şüphesi kalmasın.

Selamlarımızla
Jyrki Raina
Genel sekreter