amblem

BİRLEŞİK METAL-İŞ

Mayıs 2005

 

Serbest Bölgeler tarihinde ilk grev: FTB

 

İzmir/Ege Serbest Bölgesi’nde, FT Bestaş işyerinde 28 Nisan 2005 tarihinde greve çıkıldı..

FT Bestaş, Ege Serbest Bölgesinde kuruludur ve bağlantı elemanları üreticileri arasında dünyanın önde gelen işletmelerinden olan LISI Aerospace’in İzmir’de üretim yapan birimidir. FTB, Airbus, Embraer, Bombardier, UTC, SNECMA ve General Electric, Rolls Royce gibi havacılık ve uzay sanayinin önde gelen önemli şirketlerine üretim yapmaktadır.

İzmir şubemizin 2004 yılı içerisinde örgütlendiği Fastener Technology Bestaş işyerinde toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 28 Nisan 2005 Perşembe günü greve çıkıldı.

Serbest bölgelerin vergi, teşvik ve düşük ücret avantajlarını sürdürmeye çalışan FTB, toplu sözleşme görüşmelerinde olağanüstü katı bir yaklaşım sergilemiş ve işçilerin en doğal ve yasal taleplerini bile karşılamaya yanaşmamıştır.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Başkanımız Adnan Serdaroğlu, Genel Örgütlenme Sekreterimiz Özkan Atar’ın katılımı ile başlatılan grevimiz, Türkiye’de serbest bölgelerde yapılan ilk grev olma özelliğini de taşıyor.

Serbest bölgeler

Serbest bölgeler, uluslar arası yeni işbölümüne uyum sağlayabilmek ve çok uluslu şirketler için vergiden, alt yapı harcamalarından, sosyal ve sendikal haklardan arındırılmış kurtarılmış bölgeler olarak kurulmaktadır.

Serbest bölgelerde çalışan işçiler ise uzun yıllardır içinde yaşadıkları koşulları düzeltme olanağından yoksun bırakılmışlardır. Grevli toplu iş sözleşmeli sendika hakkına uzun yıllar boyunca sahip olamayan serbest bölgelerde çalışan işçiler, bugün AB’ne uyum sürecinde gerçekleşen bir yasal düzenleme ile bu hakkın kullanımına sahip olmuşlardır.

FT Bestaş’ın merkezi Fransa’da bulunmaktadır. Fransa’da şirketin işçilere ödediği en düşük ücret, 1.300 euro en yüksek ücret 2.637 euro. İzmir’deki fabrikada çalışan işçilere ise 300 euro ücret ödemektedir. Aradaki fark, 4 ila 9 mislidir.

FTB’nin teklifi

FTB işvereni, toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde sendikamızın sunduğu teklifi görüşmeye yanaşmamış, arabulucu sürecinde ise kabul edilemez bir teklif vermiştir. İşveren bu teklifinde;

· Toplu iş sözleşme yürürlük tarihinin sözleşmenin imzalandığı tarih olmasını,

· İşyerinde sendika üyesi olmayan işçilere sağlanan haklardan sendika üyelerinin yararlanmamasını,

· İşyerinde esnek çalışma, bayram ve genel tatillerde çalışma, fazla çalışma konularında koşulsuz onay istemekte,

· Toplu çıkarmalar konusunda 4847 sayılı İş Yasası’nın 29 maddesine aykırı düzenleme getirmeye çalışmaktadır.

Sendikamızın üyesi olduğu ve dayanışma içerisinde bulunduğu uluslararsı sendikal örgütlerden edindiği bilgilere göre, LISI şirketinin Avrupa’daki işyerlerinde bu uygulamaların hiçbirisi yoktur ve bunların teklif edilebilmesi bile mümkün değildir.

Bu durum karşısında greve çıkan FTB işçileri, istekleri gerçekleşinceye kadar kararlı bir biçimde grevlerine devam edecekler.

(Birleşik Metal-İş Gazetesi, Sayı 169'dan)