amblem

19-03-2004

BURSA GRAMMER’DA
SENDİKALAŞAN İŞÇİLERE GÖZDAĞI

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyette bulunan Grammer Koltuk Sistemleri San. Tic. A.Ş.’de sendikamıza üye olan işçiler işverenin işten atma girişimi ile karşı karşıya kaldılar. Yedisi sendikamız üyesi olmak üzere şu ana kadar on çalışan işten çıkarılmış bulunuyor. İşçiler, işverenin tavrını şimdilik pasif eylemlerle protesto ediyorlar.

Grammer işyerinde yaklaşık 700 işçi çalışıyor. Sermayesinin tamamına yakını yabancı olan Grammer Şirketi Avrupa ve dünyanın alanında önemli kuruluşlarından. Büyük otomotiv şirketlerine koltuk üretiyor. Merkezi Almanya’nın Amberg kentinde olan şirketin denetim kurulunda çalışan temsilcilerinin yanı sıra Avrupa’nın en büyük sendikası olan IG Metall sendikasının temsilcisi de yer alıyor.

Kendi ülkelerinde sendikaları denetim ve yönetim kuruluna ortak edenler ülkemizde sendikalaşma girişimlerine karşı tahammül gösteremiyorlar. Ülkeyi ucuz emek cenneti, çalışanları kul olarak gören zihniyetlerini açığa vuruyorlar. Yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için Osmanlı saraylarında her türlü tavizi vermeye hazır siyasal iktidarlar sayesinde ülkenin gerçek efendisi gibi hareket edebiliyorlar.

Grammer işçileri, ülkedeki binlerce işçi gibi temel insan haklarını kullanmak istiyor. Türkiye cumhuriyeti Anayasası ve yasalardaki haklarını kullanma iradesini ortaya koyuyor. Bunların hiçbirinin sermayenin gözünde kıymetinin olmadığı bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bu böyle devam edemez! Çalışarak yaşamaktan başka çaresi olmayanların seçeneksiz bırakılmasının acı sonuçlarının ne olacağını düşünmek dahi istemiyoruz.

Grammer işçilerinin örgütlenmesi önündeki engeller biran önce kaldırılmalı, başta siyasal iktidar olmak üzere tüm yetkililer özellikle yabancı sermayeli işyerlerinde çalışma koşulları, sendikal hak ihlalleri konusunda gerekli duyarlılığı göstermelidirler.

Sendikamız Grammer’de yürüttüğü örgütlenme faaliyetini, başta Almanya olmak üzere Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkelerin sendikalarının bilgisi ve dayanışması ile başlatmış ve sürdürmektedir. İşverenin tutumu bu ülkelerin sendikaları tarafından şiddetle kınanmaktadır. Sermayenin uluslararası dayanışmasının karşısında işçilerin de uluslararası dayanışmasının olduğunu kimse aklından çıkarmamalıdır.

BİRLEŞİK METAL İŞ SENDİKASI
Genel Yönetim Kurulu