amblem

BİRLEŞİK METAL-İŞ 
basın açıklamaları

08-04-2004   

 

ALMAN IGMETALL SENDİKASI DEVREDE

 

Sendikamızın Grammer Koltuk Sistemleri A.Ş’de yürütmekte olduğu örgütlenme çalışmasının işverenin sert ve hukuk tanımaz tutumuyla karşılaşması üzerine merkezi Almanya’nın Amberg kentinde olan şirketin yönetim kuruluyla görüşen ve yaklaşık 2.5 milyon üyesiyle Avrupa’nın en büyük sendikası IG Metall sorunun acil biçimde çözülmesi için bastırıyor.

IGMetall Uluslar arası İlişkiler Dairesi Başkanı Klaus Priegnitz, sendikamızın talebi üzerine, Grammer Yönetim Kurulu ile yaptığı görüşmede, Birleşik Metal-İş’e yapılan engellemenin ILO sözleşmelerine ihlal edilmesi anlamı geldiğini bildirdi.

IG Metall sendikası Grammer Şirketinin denetim kurulunda da yer aldığı için görüşme oldukça faydalı oldu. Bunun dışına Priegnitz, Alman Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan ve uluslar arası alanda faaliyet sürdüren Alman firmalarının uluslar arası standartlara uyumunu denetleyen “Uluslararası Kontakt Birimi” şikayetin gündemlerinde olduğunu bildirdi.

Klaus Priegnitz ayrıca Bursa’da görev yapan Alman yönetici ile de bir görüşme yaptı. Bu görüşme sonucunda bir IG Metall heyetinin Bursa’ya gelerek, sendikamız ve işverenle birlikte ortak kurulucak bir masada sorunun çözümü için görüşmeleri konusunda mutabık kalındı. Bu görüşme en kısa zaman içinde gerçekleşecek.

Almanya’da bulunan sendikamızın temsilcisi aracılığıyla, IG Metall yetkililerine sendikamızın öncelikli talebinin atılan üyelerimizin geri alınması ve işçinin özgür iradesi önündeki engellerin kaldırılması olduğu iletildi.

 

GRAMMER İŞVERENİ YASA TANIMIYOR

Sendikalaştıkları için 54 arkadaşımızı işten çıkaran Grammer işvereni, yasa hükümlerine aykırı hareket etmektedir. İşveren ne sözleşmenin feshi ile ilgili maddelere, ne de toplu çıkarma koşullarına uymamıştır.

Almanya’da sendikayı denetim kuruluna kabul eden Grammer şirketi, Bursa’daki işçilere en temel insan haklarından olan sendika hakkını çok görmektedir.

Şirket dünya çapında üretim ve dağıtım yapan, karlı bir şirkettir. Büyük otomotiv şirketlerine malzeme üretmektedir. Avrupa’da, Latin Amerika’da, Asya’da kurulu fabrikaları vardır. Sadece Bursa’daki fabrikanın sermaye stoğu 2002 rakamlarıyla 12 milyon Euro’dur.

 

İŞTEN ATILAN İŞÇİNİN HAKLARI

4857 sayılı iş yasasına göre 30 ve daha fazla işçinin çalıştığı yerlerde işten çıkarmalarda işveren geçerli bir neden göstermek, sözleşmesini feshettiğini işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.

Geçerli neden yasaya göre “işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan” nedenlerdir.

Sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlere katılmak işten çıkarmak için geçerli neden oluşturmamaktadır.

İşten çıkarılan işçi, işverenin bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı iddiası ile bildirim tarihinde itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açma hakkına sahiplerdir.  Feshin geçerli bir nedene dayandığını işveren ispat etmekle yükümlüdür. Ancak işçi feshin gösterilenden başka bir nedenle yapıldığını iddia ediyorsa, örneğin sendikalaştığı için işten çıkarıldığını iddia ediyorsa, bu iddiasını kanıtlayacaktır.

Mahkeme yapılan feshin geçersiz olduğuna karar verdiğinde işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşveren işçiyi işe başlatmaz ise en az dört en çok sekiz aylık ücreti tutarında “işe başlatmama” tazminatı ödemek zorundadır. Ayrıca işçi mahkeme boyunca çalıştırılmadığı dönem için 4 aylık ücret ve diğer haklarını da alacaktır. İşe iade durumunda, bu 4 aylık ödemenin dışında kalan kıdem ve ihbara ilişkin ödemeler işverene geri ödenir.

Mahkeme işçilerin sendikalaştıkları için işten atıldıklarına karar verdiğinde ise, işçiler ayrıca enaz 12 aylık brüt ücretleri tutarında sendikal tazminata hak kazanmış olacaklardır.

 

TOPLU ÇIKARMA

4857 sayılı yasanın 29. maddesi toplu işçi çıkarmalarını düzenlemektedir.

Yasa toplu çıkarma sayılacak halleri sınıflamıştır.

  1. 20 ile 100 işçi arasında işçi çalışıyorsa, en az 10 işçi

  2. 101-300 işçi çalışıyorsa, en az yüzde on oranında işçi

  3. 301 ve daha fazla ise, en az 30 işçi çıkarılması toplu çıkarmaya girmektedir.

Bu sayılar bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilse de toplu çıkarma kapsamındadır. Dolayısıyla işveren toplu çıkarma ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.

Yasaya göre işveren ancak ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarabilir. Böyle bir karar aldığında bunu en az 30 gün önceden yazılı olarak varsa sendika temsilcilerine, bölge müdürlüklerine ve Türkiye İş Kurumu’na bildirmek zorundadır. Bu bildirimde, işçi çıkarmanın sebeplerini, bundan etkilenecek işçi sayısını da belirtmek durumundadır. Fesihler ise işverenin bölgeye yaptığı bildirimden otuz gün sonra hüküm doğuracaktır.

İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediğinde daha önce işten çıkarttıklarını tercih edecektir.

 

BİRLEŞİK METAL İŞ SENDİKASI
Genel Yönetim Kurulu