amblem

04-03-2004

Eskişehir Bölge Temsilciliğimizin
yeni binasına taşınması nedeniyle
düzenlenen toplantıda yapılan basın açıklamamız.

Basının seçkin temsilcileri; değerli konuklar, dostlar;

DİSK/ Birleşik Metal İşçileri Sendikası Eskişehir Bölge Temsilciliğimizin yeni binasına taşınması nedeni ile düzenlediğimiz toplantıya hoş geldiniz.

Değerli konuklar,

Ülkemiz, bölgemiz ve emekçi halkımız için son derece önemli bir süreçte bulunuyoruz.

Irak’ta Amerikan işgali ile başlayan cadı kazanı kaynamaya devam ediyor. Çeşitli biçimlerde kan akmaya devam ediyor. Biz, Irak’ta yaşanan emperyalist işgalin son bulmasını ve Irak halkının kendi geleceğine barış ve demokrasi içinde karar vermesi gerektiğine inanıyoruz.

Kıbrıs’ta emperyalist ülkelerin hesaplaşma ve birbirini kollaması nedeni ile halkın barış ve çözüm umudu sürekli erteleniyor. Bu süreci çözecek anahtarın emekçi halkın barış ve çözümden yana tutumu olduğuna inanıyor ve bu yöndeki çabaları samimi olarak destekliyoruz.

Değerli basın temsilcileri,

Ülkemiz yeni bir demokrasi sınavı sürecine girdi. 28 Mart Yerel seçimlerinde halkımız; seçme hakkını ülke ve kendi çıkarlarını gözeterek en iyi biçimde değerlendirecektir.

Ülkedeki tüm toplumsal kesimler gibi biz emekçiler de uygulanan ekonomik-politik program ile siyasal uygulamaları kendi pencerelerinden yani; “sınıfsal bakış” açısı ile değerlendirerek bir tutum belirleyeceğiz.

Yerel seçim sonuçları ile verilecek mesajlar siyasi iktidarın mevcut politikalarına ilişkin  referandum niteliği de taşıyacağını çok iyi biliyoruz. Nitekim, siyasi iktidar sosyal devlet ilkesini tümü ile ortadan kaldıracak, tüm kamusal hizmetleri piyasalaştırarak, özelleştirecek hükümleri içeren Kamu Yönetimi Temel Tasarısının 49 maddesini parlamentodan geçirdikten sonra, halkın tepkisinden korktuğu için kalan birkaç maddeyi seçim sonrasına erteledi.

Halkımız, bu güç ve etkisinin bilincinde olarak “seçme” hakkını en iyi biçimde değerlendirmek zorundadır.

Çünkü, seçimden güç alarak çıkacak bir siyasal iktidar bu yasayı takiben Sosyal Güvenlik Kanun Tasarıları ile de; sosyal güvenliğin tümü ile piyasalaştırılması hedeflenmektedir. Bu gelişmeler karşısında 28 Mart’ın önemi artmıştır.

Basının seçkin temsilcileri;

Biz işçiler, emekçiler İş Yasasına onay verenleri; özel indirim hakkımızı yok edenleri, SSK prim artış tarihini öne çekerek cebimize göz dikenleri, jşçi sağlığı hakkımızı, “iş sağlığına” dönüştürerek insan unsurunu göz ardı eden zihniyeti, Tasarrufa Teşvik kesintilerimizi kuşa çevirenleri, İş güvencesini kuşa çevirenleri, yasal grev hakkını “gülünç” gerekçelerle erteleyen, yüksek yargı kararlarını hiçe sayarak aynı grevi “inatla” birkaç kez erteleyecek kadar işçi ve emekçilerin hukukunu hiçe sayan tutumları unutmak hakkımız olmadığını düşünüyoruz.

Ve bunca sorunlar karşısında işçi sınıfımız ve emekçi kitlelerin tutumu elbette; işyerlerinde, işkolunda ve ülke düzeyinde sendikal birliği sağlamaktır.

Sendikal mücadelede kalıcı çözümlere ulaşmanın biricik yolu budur.

Sendikal mücadele ile elde edilen kazanımları güvence altına alabilmenin yolu ise, siyasal mücadeleden geçtiğine göre emekçiler siyasal açıdan da, sınıfsal bilinç ve duyarlılık içinde olarak birlik ve bütünlük içinde davranmalıdırlar.

Tüm dünyada emeğin mücadele tarihi bu gerçeği açıkça gösteriyor ve öğretiyor.

Ülkemizde de emekçiler, böylesi bir sorumluluk ve duyarlılık içinde davranacaklardır.

Dostlar,

Eskişehir Türkiye sanayisinin motor illerinden biridir.

Eskişehir, Bozüyük, Kütahya, Bilecik sanayi bölgesidir.

Ancak, bölgede emekçilerin yoksulluk ve umutsuzluk içinde olduğunu tespit ediyoruz.

Bunun başlıca nedeni; örgütsüzlüktür. Halkımızın kendi geleceğine ve ülkenin çıkarlarına sahip çıkabilmesinin temel şartı; örgütlü olmaktan geçiyor. Çünkü örgütlülük; sorunları ve çözümleri ayrı olanların yaratacağı güç birliği etkinlik ve gelişmenin anahtarıdır.

Örgütlülüğü yükselttikçe görülecektir ki, Eskişehir ve yöresinde iklim değişir, emekçilerden yana esmeye başlayacak,

Emekçiler yaşama ve geleceğe daha bir umutla, güçlü ve sımsıcak sarılacaklardır.

Ve kendi umutlarını emekçi kendi elleri ile yeşertebileceklerini göreceklerdir o gün.

Bu vesile ile, bölgemizdeki emekçileri kendi yuvaları olan DİSK’e ve Birleşik Metal İşçileri Sendikasına davet ediyorum.

Entil, Esen ve Demisaş işçilerinin ellerinde bugünlere gelen temsilciliğimizi, daha da yükseltmek üzere Eskişehir ve yöresindeki emekçilere emanet ediyorum.

Hepinizi Sendikamız adına saygı ile selamlar, saygılar sunarım.

BİRLEŞİK METAL İŞ SENDİKASI
Genel Yönetim Kurulu